Shkarkoni aplikacionin e Fax Web

 


AktualitetBotaFlashJetë dhe stilShëndetiSocialeTe FunditTe GjithaTeknologji & Kuriozitete

Pothuajse çdo 2 minuta vdes një minoren, rreth 22,000 fëmijë të moshës 0-14 vjeç të infektuar me HIV brenda vitit në Nigeri (Shifra)

Përafërsisht çdo minutë dhe 40 sekonda, një fëmijë apo i ri nën moshën 20 vjeç u infektua rishtas me HIV vitin e kaluar, duke e çuar numrin e përgjithshëm të fëmijëve që jetojnë me HIV në botë në 2.8 milion, tha UNICEF në një raport të lëshuar.

Në Nigeri, rreth 22,000 infeksione të reja ndodhën tek fëmijët e moshës 0-14 vjeç në 2019. Raporti i UNICEF paralajmëron se fëmijët po lihen prapa në luftën kundër HIV.

Përpjekjet për parandalimin dhe trajtimin e fëmijëve mbeten ndër më të ultat në mesin e popullatave kryesore të prekura. Në vitin 2019, pak më shumë se gjysma e fëmijëve në të gjithë botën kishin akses në trajtimin shpëtues të jetës, duke mbetur prapa në mënyrë të konsiderueshme prapa mbulimit për nënat (85 përqind) dhe të gjithë të rriturit që jetojnë me HIV (62 përqind). Gati 110,000 fëmijë vdiqën nga AIDS atë vit. Në Nigeri 13,000 fëmijë të moshës 0-14 vjeç vdiqën nga shkaqe të lidhura me AIDS në 2019.

Pavarësisht nga disa përparime në luftën dekada të gjatë kundër HIV dhe AIDS, pabarazitë e thella rajonale vazhdojnë midis të gjitha popullatave, veçanërisht për fëmijët, thotë raporti. Mbulimi pediatrik i trajtimit antiretroviral është më i larti në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, me 81 përqind dhe më i ulët në Afrikën Perëndimore dhe Qendrore (32 përqind). Në Nigeri, është 36 përqind.

“Bota ende po lufton me pandeminë globale COVID-19, por tani ka shpresë për një vaksinë. Por duhet të kujtojmë se nuk ka vaksinë për HIV, ”tha Peter Hawkins, Përfaqësuesi i UNICEF në Nigeri.

“Qindra mijëra fëmijë vazhdojnë të vuajnë ndikimet e epidemisë së HIV. Fëmijët ende po infektohen me ritme alarmante dhe ata ende vdesin nga AIDS. Edhe me përmirësimet në vitet e fundit, qasja në trajtimin e HIV për fëmijët dhe adoleshentët është në mënyrë të papranueshme e ulët, dhe duhet të bëhet shumë më tepër për të siguruar që fëmijët të marrin trajtimin e duhur dhe të merituar.”

COVID-19 ka ndërprerë trajtimin jetësor dhe shërbimet e parandalimit të HIV globalisht, duke rrezikuar më shumë jetë të panumërta.

Kriza COVID-19 gjithashtu ka përkeqësuar më tej pabarazitë në qasjen në shërbimet e HIV për të shpëtuar jetën, për fëmijët, adoleshentët dhe nënat shtatzëna kudo.

Pothuajse 9 në 10 fëmijë dhe adoleshentë nga rreth 2.8 milion fëmijë të moshës 0–19 që jetojnë me HIV janë në Afrikën nën-Sahariane.

Në një sondazh të fundit të UNICEF-it në 29 vende me përparësi të HIV, një e treta u përgjigj se mbulimi i shërbimeve për fëmijët, adoleshentët dhe gratë që jetojnë me dhe të prekshëm nga HIV është më i ulët me 10 për qind ose më shumë, krahasuar me numrat para-pandemike.

Të dhënat e ndërprerjes së shërbimit HIV të UNAIDS-it, të cituara në raport, ilustrojnë më tej ndikimin e masave të nevojshme të kontrollit, ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit, mungesën e pajisjeve mbrojtëse personale dhe rivendosjen e punonjësve të kujdesit shëndetësor në shërbimet e HIV-it.

Në muajt Prill dhe Maj, që përkon me bllokimet e pjesshme dhe të plota, trajtimi pediatrik i HIV dhe testimi i ngarkesës virale tek fëmijët në disa vende ra midis 50 deri në 70 përqind dhe fillimi i ri i trajtimit ra me 25 deri në 50 përqind.

Në mënyrë të ngjashme, lindjet e institucioneve shëndetësore dhe trajtimi i nënave gjithashtu u raportuan të ishin ulur me 20 në 60 përqind, testimi i HIV-it për nënat dhe fillimi i RTSH-së u zvogëluan me 25 deri në 50 përqind, dhe shërbimet e testimit të foshnjave ranë me rreth 10 përqind.

Megjithëse lehtësimi i masave të kontrollit dhe shënjestrimi strategjik i fëmijëve dhe nënave shtatzëna kanë çuar me sukses në një rikthim të shërbimeve në muajt e fundit, sfidat mbeten, dhe bota është ende larg arritjes së synimeve globale të fëmijëve pediatrik 2020 për HIV.

Për t'ju bashkuar grupit të Faxweb.al në Facebook, klikoni Join Group
loading...

Artikuj të Ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.