Shkarkoni aplikacionin e Fax Web

 


BotaEkonomiFlashJetë dhe stilTe FunditTe GjithaTeknologji & Kuriozitete

Mendohej se inteligjenca artificial do ta pushtonte botën në të ardhmen, por rezultoi e dobishme për njerëzimin. Cilat janë zbulimet më të rëndësishmë për IA-në në vitin 2021

Inteligjenca artificiale është zhvillimi teknologjik që e mahniti të gjithë boten. Kur termi “inteligjencë artificiale” u krijua për herë të parë në një konferencë, askush nuk e imagjinonte që një ditë, ajo do të zëvendësote të gjitha punët e përsëritura dhe do të lehtësonte njerëzit nga kryerja e punëve të rënda.

Ardhja e internetit ndihmoi që teknologjia të përparojë në mënyrë eksponenciale. Inteligjenca artificiale qëndroi vetëm për tre dekadat e fundit, dhe tani, ajo po modernizohet me nën-teknologji dhe aplikime të përhapura.

Nga biometria dhe vizioni kompjuterik te pajisjet inteligjente dhe veturat që drejtojnë vetveten, tendencat në zhvillim po nxisin maninë e AI. Tani e tutje, Analytics Insight ka renditur 10 teknologjitë kryesore të AI që po çojnë inovacionin në nivelin tjetër në 2021.

Harduere me Inteligjencë Artificiale të Optimizuara

Pajisjet e ardhshme AI të botës dixhitale janë të përqendruara në strukturimin dhe përdoren për të ekzekutuar detyra të orientuara drejt UA në mënyrë specifike. Ata kanë përmirësuar grafikën dhe njësitë qendrore të përpunimit që përshpejtuan gjeneratën e ardhshme të përparimeve të aplikacioneve. Për shembull, patate të skuqura të silicit të optimizuara nga AI janë lehtësisht të lëvizshme dhe mund të futen në çdo pajisje kur kompania ka nevojë të marrë informacion. Këto metodologji të përparuara po i hapin derën organizatave për të investuar më shumë në aplikimet e UA. Lehtësimi, Google, Cray, etj janë disa nga kompanitë që gjenerojnë zgjidhje harduerike të optimizuara nga AI.

Biometria

Biometrika është një teknologji futuriste që qëndron si burim i ndërveprimit midis njerëzve dhe makinerive. Ekzistojnë shumë lloje të teknologjisë biometrike përkatësisht njohja e fytyrës, njohja e prekjes, njohja e Irisit, përputhja e ADN-së, njohja e Retinës, njohja e zërit, etj. Që po e bëjnë atë të madhe në botën dixhitale. Biometrika lejon që një person të identifikohet dhe vërtetohet bazuar në të dhëna të njohura dhe të verifikueshme, unike dhe specifike.

Vizioni kompjuterik

Vizioni kompjuterik është teknologji e përparuar që vepron si sytë e kompjuterëve. Shtë një fushë e inteligjencës artificiale që ndihmon në trajnimin e makinave për të bashkëvepruar dhe kuptuar botën vizuale. Me ndihmën e teknologjisë së vizionit kompjuterik, makineritë mund të identifikojnë dhe klasifikojnë me saktësi objektet në imazhe, video dhe modele të të mësuarit të thellë. Në një farë mase, vizioni kompjuterik madje i tejkalon aftësitë vizuale të njeriut në shumë fusha.

Pajisjet inteligjente

Ndërsa teknologjia po pushton jetën e përditshme të njerëzve, shumica e tyre shihen në zona të afërta me njerëz si veshjet dhe shtëpitë e mençura. Këto pajisje inteligjente po vjedhin qendër të vëmendjes në mjedisin e lidhur. Pajisjet normale që janë përdorur për një kohë të gjatë në rutinën e përditshme ri-modelohen si pajisje inteligjente. Për shembull, kamerat e mençura të sigurisë, altoparlantët inteligjentë, orët e mençura, zinxhirët inteligjentë të çelësave, etj janë disa nga pajisjet kryesore të mençura që nënkuptojmë në jetën tonë.

Analiza e tekstit & NLP

Vetëm analiza e tekstit është një teknologji e mahnitshme që sjell ndryshime të rëndësishme në radarin e teknologjisë. Kur mbështetet në Përpunimin e Gjuhës Natyrore (NLP), analiza e tekstit lehtëson kuptimin e strukturës dhe kuptimit të fjalisë, ndjenjës dhe qëllimit përmes metodave statistikore dhe të të mësuarit makinerik. Aktualisht, analiza e tekstit dhe NLP përdoret kryesisht në zbulimin dhe sigurinë e mashtrimit.

Menaxhimi i vendimeve

Për të drejtuar një organizatë fitimprurëse, bazat e menaxhimit të vendimeve duhet të jenë të forta. Me gjithnjë e më shumë teknologji që shfaqen në botën moderne, drejtuesit e ndërmarrjeve po marrin kthesën e teknologjisë për të marrë vendime të drejtuara nga të dhënat. Makineritë inteligjente janë krijuar për të hartuar rregulla të reja dhe logjikë për sistemet e AI për vendosjen e proceseve të vendimmarrjes, për të përmirësuar mirëmbajtjen dhe për të akorduar optimale rutinën.

Mbrojtja kibernetike

Kur bota po futet në një fazë të re përmirësimi, mjetet dixhitale po hyjnë në sistemin e punës. Ndërsa gjithnjë e më shumë kompani marrin baza teknologjike, kriminelët kibernetikë po shijojnë luksin e vjedhjes së informacionit prej tyre. Tani e tutje, mbrojtja kibernetike shfaqet për shpëtimin e vjedhjes së të dhënave. Mekanizmi i mbrojtjes kompjuterike është i aftë të zbulojë, parandalojë dhe lehtësojë sulmet dhe kërcënimet ndaj të dhënave dhe infrastrukturës së sistemeve që quhet procesi i mbrojtjes kibernetike.

Krijimi i përmbajtjes

Në rutinën e sotme, njerëzit kanë të drejtë të kryejnë procesin e krijimit të përmbajtjes. Pavarësisht nëse po bën video, imazhe, reklama, blogje, letra të bardha ose histori lajmesh, njerëzit përfshihen në veprat fillestare të provokimit të mendimeve. Por kjo nuk do të vazhdojë për një kohë të gjatë. Tashmë, marka si USA Today, Hearst dhe CBS po përfitojnë nga teknologjia për të bërë punën e të menduarit. Në vitin 2021, më shumë makina të tilla intelektuale AI do të tejkalojnë aftësitë njerëzore.

Rrjeti midis bashkëmoshatarëve

Lidhshmëria është një çështje e madhe në pajisjet IoT, veçanërisht; të dhënat e ndara përmes mënyrave të lidhura janë në pikat kritike të rrjedhjes. Sidoqoftë, lidhjet e rrjetit peer-to-peer adresojnë problemin e lidhjes. Ajo integron sisteme dhe kompjutera të ndryshëm për ndarjen e të dhënave pa u transmetuar të dhënat përmes një serveri. Rrjetet peer-to-peer madje kanë aftësinë për të zgjidhur problemet më komplekse.

Makinat vete-drejtuese

Së fundmi, makinat plotësisht të automatizuara janë vetëm disa hapa larg përdorimit të përditshëm. Ka qenë një ëndërr e gjatë për njerëzit që të vijnë me makina që drejtojnë vetveten. Veçanërisht, sektori i teknologjisë ka bërë përpjekje të mëdha për ta realizuar këtë ëndërr. Kjo formë e inteligjencës artificiale do të ndihmojë në uljen e përplasjeve dhe barrën e shoferëve. Përveç kësaj, makina është mundësuar me sensorë që ndihmojnë në hartëzimin e mjedisit të menjëhershëm të automjetit.

Për kë do të votoni në zgjedhjet e 25 prillit?

View Results

Loading ... Loading ...
Për t'ju bashkuar grupit të Faxweb.al në Facebook, klikoni Join Group
loading...

Artikuj të Ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.