Shkarkoni aplikacionin e Fax Web

 


BotaFlashTe FunditTe Gjitha

Finlanda ashpërson masat kundër pandemisë. Ministrja e Punësimit, Tuula Haatainen: “Situata e epidemisë është akoma aq e rëndë sa jemi të detyruar të…”

Qeveria propozon që mbyllja e restoranteve të vazhdojë për tre javë të tjera deri në 18 Prill 2021. Mbyllja do të vazhdojë me të njëjtat kushte si mbyllja aktuale, e cila është në fuqi deri më 28 Mars 2021. Qeveria vendosi për vazhdimin e mbylljes në negociatat e saj në 22 Mars dhe propozimi u paraqit në Parlament në 23 Mars 2021.

“Situata e epidemisë është akoma aq e rëndë sa jemi të detyruar të vazhdojmë mbylljen e restoranteve. Kjo është një nga masat e nevojshme për të frenuar përhapjen e epidemisë dhe për të zvogëluar numrin e infeksioneve,”tha Ministrja e Punësimit Tuula Haatainen.

“Kuptohet që kjo është një goditje mjaft e madhe për sektorin e restoranteve, i cili tashmë po lufton. Parlamenti aktualisht po diskuton propozimin tonë për të paguar kompensim për kompanitë e prekura nga mbyllja. Kompensimi natyrisht do të mbulojë këtë zgjatje të mbylljes,” tha Ministri i Punëve Ekonomike Mika Lintilä.

Parlamenti tani do të shqyrtojë propozimin e Qeverisë, pas së cilës synohet të hyjë në fuqi sa më shpejt të jetë e mundur. Restorantet dhe bizneset e tjera të shërbimeve të ushqimit dhe pijeve do të qëndrojnë të mbyllura për klientët në zonat ku situata e epidemisë COVID-19 është më e rënda. Situata rishikohet çdo javë dhe zonat që prek mbyllja përcaktohen në një dekret të qeverisë. Dekreti aktual do të mbetet në fuqi deri më 28 Mars 2021.

Një dekret i ri mbi zonat e prekura nga mbyllja e zgjatur do të jepet pasi Parlamenti të miratojë aktin për mbylljen e restoranteve. Në parim, biznesi i shërbimit të ushqimit dhe pijeve do të mbetej i mbyllur për klientët në rajonet ku epidemia është në fazën e përshpejtimit ose transmetimit të komunitetit.
Në rajone, ku biznesi i shërbimeve të ushqimit dhe pijeve lejohet të qëndrojë i hapur për klientët, institucione të tilla duhet të respektojnë dispozitat e përcaktuara në Aktin e Sëmundjeve të Bartshme dhe në rregulloret e nxjerra nën të.

Si më parë, bizneset e shërbimeve të ushqimit dhe pijeve që do të mbyllen do të përfshijnë kafene, restorante, bare dhe klube nate që janë të hapura për publikun. Kufizimi do të ndikojë edhe në tarracat në natyrë. Sidoqoftë, shitjet e vakteve të gatshme do të lejohen gjatë mbylljes.

Vetëm restorantet që nuk janë të hapura për publikun do të përjashtohen nga mbylljet. Prandaj nuk do të ndikojë në mensat në shtëpitë e banuara për njerëzit e moshuar ose restorantet e stafit që nuk janë të hapura për klientët e tjerë, për shembull.

Në rajonet që nuk preken nga mbyllja, bizneset e shërbimeve të ushqimit dhe pijeve mund të vazhdojnë të jenë të hapura për klientët. Bizneset që qëndrojnë të hapura duhet të jenë akoma në përputhje me kufizimet e përcaktuara në Aktin e Sëmundjeve ngjitëse dhe në rregulloret e nxjerra nën të.

Ministria e Punëve Ekonomike dhe Punësimit ka përgatitur një model mbështetës për kompensimin e arsyeshëm të bizneseve të prekura nga masat aktuale të mbylljes. Propozimi për modelin e mbështetjes është aktualisht duke u shqyrtuar nga Parlamenti dhe do të zbatohet si pjesë e mbështetjes së kostos së biznesit.

Zgjatja e propozuar për mbylljen e restoranteve do të merret parasysh në përgatitjen e mëtejshme të modelit të mbështetjes. Kompanitë do të aplikojnë për kompensimin në Thesarin e Shtetit. Aplikimet për kompensimin mund të pranohen nga fillimi i majit.

Për kë do të votoni në zgjedhjet e 25 prillit?
 • Koalicioni i udhëhequr nga PD 53%, 8502 votes
  8502 votes 53%
  8502 votes - 53% of all votes
 • PS 28%, 4539 votes
  4539 votes 28%
  4539 votes - 28% of all votes
 • Nuk do të votoj 9%, 1492 votes
  1492 votes 9%
  1492 votes - 9% of all votes
 • LSI 5%, 785 votes
  785 votes 5%
  785 votes - 5% of all votes
 • Të tjera 4%, 666 votes
  666 votes 4%
  666 votes - 4% of all votes
Total Votes: 15984
19/03/2021 - 25/04/2021
Për t'ju bashkuar grupit të Faxweb.al në Facebook, klikoni Join Group
loading...

Artikuj të Ngjashëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.